Popularne posty

środa, 13 kwietnia 2011

Którą oliwę z oliwek wybrać?




Niekażdy z nas wie, że dieta śródziemnomorska jest bardzo ważna i zdrowa. Dowodem tego jest fakt wpisania jej na listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO 16 listopada br.
Głównym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej obowiązkowa w kuchni każdego Hiszpana, Greka czy Włocha oliwa z oliwek zwana inaczej płynnym złotem.
Jednak wybrać dobrą oliwę nie jest wcale tak łatwo. Na rynku znajduje się wiele marek, których przedział cenowy jest dość duży. Na co więc warto zwrócić uwagę? Po pierwsze, należy spojrzeć na etykietę butelki, sprawdzając takie informacje, jak: nazwa (najlepsza jest oliwa z pierwszego tłoczenia, czyli virgen extra) oraz producent- kupując hiszpańską oliwę z oliwek z Andaluzji mamy gwarancję najwyższej jakości.
Kolejnym aspektem, na który należy zwrócić uwagę jest to, czy produkt w butelce to czysta oliwa czy też mieszkanka różnych oliw i olei, sztucznie barwiona i, co najważniejsze, pozbawiona cennych dla organizmu składników. Niektórzy dystrybutorzy niestety wykorzystują niewiedzę klienta i wprowadzają go w błąd. Jeśli chodzi o kolor oliwy, nie ma on zbytniego związku ze smakiem czy jakością, zależy raczej od odmiany oliwki oraz stopnia jej dojrzałości. Dlatego oliwa może być złocista, zielonkawa czy żółta, i każdy powinien dobrać sobie smak według swoich upodobań.
Gdy już kupimy oliwę z oliwek, pamiętajmy, że chociaż zachowuje ona swoją przydatność przez długi czas, a okres ważności wynosi zwykle od 12 do 24 miesięcy, po kilku miesiącach zaczyna ona tracić swoje wartości. Dlatego najlepiej spożyć oliwę do trzech miesięcy od daty otwarcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz